Categorieën
Berichten

Nieuw: Aikido!

Bij budovereniging BUSHi Arnhem kennen ouders en de kinderen me als enthousiast supporter op de tribune, voormalig voorzitter, én als de man van de hoofdtrainer/coach Joyce. Minder bekend is dat ik vanaf mijn 20-ste Aikido beoefen en ruim tien jaar met veel plezier lesgegeven heb via St. Sankaku (aan jeugd en volwassenen). In 2019 ben ik me ook gaan verdiepen in het geven van een allround-training weerbaarheid. Het is boeiend om op andere manieren bezig te zijn met aandachtspunten zoals: als houding, zelfvertrouwen, je centrum, balans, lichaamsbewustwording, contact/wederkerigheid en je grenzen aangeven. Ik heb de Ponsacademie gevolgd en stage gelopen bij de Hoge School Arnhem en ROC in Utrecht.

Ik start met een aantal gratis kennismakingslessen Aikido (vanaf 16 jaar en ouder) op donderdagavond van 19.00 tot 20.30 uur. Ook wil ik vanaf januari 2022 starten met een weerbaarheidsmodule (6 à 8 lessen) voor de jeugd.

Wat is Aikido: Aikido is een Japanse krijgskunst. Aikido zoekt naar een spanningsvrije oplossing. In plaats van het gevecht aan te gaan, zoek je vroegtijdig contact, maakt verbinding en verlengt een aanval. Aikido kan een mooie manier zijn om met plezier bewust te worden van je lichaamshouding.

In mijn lessen heb ik meestal een centraal thema. Je oefent met verschillende aanvallen (pakkingen, aanval met stok, mes of zwaard), je leert vallen en rollen en verschillende controletechnieken. In de wisselwerking tussen de leerlingen is het belangrijk om met elkaar in plaats van tegen elkaar te oefenen. De intentie van de aanval, de rolverdeling en wisselwerking tussen uke en tori is essentieel.

Stijl van lesgeven:  Ik ben een docent die aandacht geeft, duidelijk wil zijn en structuur biedt. Daarnaast vind ik heb uitdagend om nieuwe werkvormen uit te proberen, te kijken of het werkt. Door te doen, ervaren en goed te observeren kan ik als docent zien wat er nodig is.

Veiligheid in de les is voor mij belangrijk. Veilig in fysieke zin en emotionele veiligheid. Emotionele veiligheid wil voor mij zeggen dat ik aandacht heb voor leerlingen en oog heb voor signalen zoals irritaties, pesten, non verbale reacties, negatieve houding en/of gedrag van de leerlingen. Ik maak dit soort zaken bespreekbaar.

Voorbeeldgedrag is daarbij voor mij belangrijk. Als leraar wil ik me ook kwetsbaar, aanspreekbaar en feilbaar op stellen.

Wil je meer over Aikido (stijl aikikai), weerbaarheidstraining, de persoon dan wel de docent Pieter Ott weten? Dan kun je contact met mij opnemen: 06-20158895 of mailen: pieter.ott@ziggo.nl  

In dit stukje heb ik je kort enige informatie gegeven, maar veelzeggender is het om zelf in de les en op de tatami te ervaren wat Aikido voor jou kan zijn. Ik nodig iedereen dan ook vrijblijvend uit om deel te nemen aan de gratis kennismakingslessen Aikido die ik vanaf 11 november ga geven op donderdagavond van 19.00 tot 20.30 uur in de dojo op de Brabantweg 115 in de Laar West.

Tot snel!