JBN talentontwikkeling

In het wedstrijdjudo wisselen RTC-trainingen en clubtrainingen elkaar af. Wie traint nu waar en welke consequenties heeft dat?

Op de RTC-website staat ook informatie over de RTC-trainingen. Hier kun je je ook aanmelden voor het RTC.

Welke RTC-locaties en zijn er?

 • RTC Noord-Oost (hoofdlocatie: Heerenveen)
  Sublocaties: Groningen, Emmen, Enschede, Heerde
 • RTC Noord-West (hoofdlocatie: Haarlem)
  Sublocaties: Amsterdam, Alkmaar, Hoorn, Nieuw-Vennep
 • RTC Zuid-West (hoofdlocatie: Rotterdam)
  Sublocaties: Den Haag, Goes
 • RTC Zuid-Oost (hoofdlocatie: Eindhoven)
  Sublocaties: Berlicum, Echt, Goirle, Arnhem-Nijmegen

BUSHi Arnhem valt onder RTC Zuid-Oost:

Daaronder vallen: Arnhem en Nijmegen. Wij leggen verantwoording af aan RTC Eindhoven en overleggen met hen over trainingen, periodisering, RTC-beleid, etc.

Welke RTC-locaties Zuid-Oost zijn er:

waar worden RTC-trainingen gegeven?
 • RTC-Eindhoven
 • Judo Academie Nijmegen (Nijmegen)
 • STJN (Nijmegen)
 • Bushi Arnhem

Train je nu dus op een of meerdere van deze locaties of momenten, dan train je dus bij een RTC. Voor de tweedejaars -12 dient deze training als een kweekvijver voor talenten. Dus als je tweedejaars -12 wordt in januari, mag je deelnemen aan deze training. Vanaf dat moment ga je ook al betalen voor deze training door je in te schrijven als deelnemer van het RTC bij de JBN.

Wat houdt parttime RTC in?

Parttime houdt in dat je, naast de trainingen bij de eigen club, in de avonduren RTC- trainingen hebt. Afhankelijk van je leeftijd en niveau zijn er een aantal opties:

 • woensdag in Eindhoven.
 • donderdag Nijmegen (STJN).

Bespreek van tevoren met de clubcoach welke RTC-trainingen passen en geschikt zijn voor je en aansluiten bij het trainingsprogramma bij jouw club.

Wat houdt fulltime-RTC in?

Fulltime houdt in dat je, naast of in plaats van, de trainingen bij de eigen club en de RTC- avondtrainingen, ook een of meerdere RTC-ochtendtrainingen doet. Bijv.: maandagochtend, woensdagavond, donderdagavond.

Hoe integreert BUSHi het RTC in haar opleidingen en trainingen?

We hebben een opleidingsstructuur opgezet die is afgeleid van de JBN-structuur. De leerlijnen per leeftijdsfase zijn beschreven in zogenaamde profielen die passen bij de leeftijd en ambitie van de judoka. Te weten: Recreant, B-selectie, A2-selectie, A1(TOP)-selectie, Belofte, Nationaal talent en Internationaal talent. Hiermee heeft BUSHi de leerlijnen beschreven die benodigd zijn om aan te sluiten bij de prestatie, gedrag en programmacriteria, passend bij het wedstrijdniveau. Kijk op de website onder sport, prestatie en welzijn, vervolgens: talent ontwikkelprogramma voor het volledige document en de uitleg.

Inschrijven voor een RTC:

Iedere judoka die meedoet aan een RTC-training in Nijmegen (of de maandagochtendtraining in Arnhem), of Eindhoven moet zich nu, via de JBN-site, inschrijven als parttime RTC-judoka of fulltime RTC-judoka. Zoek op RTC, dan vind je een nieuwsbericht hierover met de link naar de site waar ingeschreven kan worden.

De regels voor inschrijven zijn:

 • Op basis van inzicht van de trainer/coach van Budovereniging BUSHi mag je starten op een parttime RTC.
 • In samenspraak met RTC-trainers wordt bekeken of jouw niveau passend is en je de RTC- trainingen mag blijven continueren.
 • Op voordracht van de coach en in overleg met ouders en school kan fulltime-RTC tot de mogelijkheden behoren. Fulltime betekent niet perse meer trainen maar kan ook inhouden dat het trainingsprogramma verschuift waardoor het efficiënter en effectiever is voor de judoka.
 • Het maximale trainingsaanbod passend bij de leeftijd en categorie kan niet worden overschreden, het reduceren van trainingen is wel bespreekbaar.